Gå tilbage til hovedindhold.

Ophavsret

Må jeg publicere andres billeder?

Hvis du benytter dig af billeder eller grafik i dine publikationer/bøger, som ikke er dine egne, så skal du sikre dig, at du har fået lov af ophavsmanden. Ellers er det ulovligt og du kan risikere, at din artikel  ikke kan offentliggøres. Hvis du har indhentet rettighederne til brugen, skal du huske at kreditere ophavsmanden.

 

På Det Kongelige Akademi er ph.d.-afhandlinger omfattet af Copydanaftalen, du kan derfor bruge billeder uden at indhente tilladelse - du skal dog altid kreditere.

Find lovlige billeder

Du er nemt at finde billeder i en database eller andre steder på nettet. Men hvad må du med dem? I langt de fleste tilfælde vil der være information om, hvordan du må bruge et billede. Dette kan stå i databasens "about" beskrivelse eller som et vandmærke på selve billedet eller være angivet med en licens, fx. med en Creative Commons licens.

Via Google kan du også afgrænse din billedsøgning til billeder med CC-licenser:

Om det er lovligt at bruge et billede, bestemmes af:

  • de regler, ophavsmanden har sat for brugen af billedet (licens)
  • hvad du skal bruge billedet til: det kan være lovligt at bruge et billede i en videnskabelig afhandling men ulovligt at trykke det samme billede på et postkort med henblik på salg
  • billedets alder: billeder/værker er som regel ikke længere ophavsretsligt beskyttet end i 70 år, hvorefter de anses for public domain

Når du har fundet et lovligt billede til dit formål, husk ALTID at angive kilden ved korrekt citering med illustrationsliste og reference.
Se evt. bibliotekets guide om citering for eksempler.

Brug af billeder i undervisningen

                                                                                     

                  

Det Kongelige Akademi har indgået en aftale med VISDA (Tidligere Copydan Billeder).

Det betyder, at du som underviser må bruge digitale lovlige billeder, som er lagt ud på internettet. Billeder defineres som billedkunst, tegninger. illustrationer, fotografier m.v.

Isolerede billeder fundet i bøger, artikler, postkort m.m. må du også gerne lave kopier af og anvende i f.eks. dine PowerPoints eller i modulrum.

Hvis billede er mere end 70 år gammelt er den ophavsretslige beskyttelse udløbet og du kan frit bruge billedet.

Billede må ikke ændres i større udstrækning eller krænke kunstneren.