Skip to Main Content
Det ser ud til at du bruger Internet Explorer 11 eller Ældre. Denne hjemmeside fungerer bedst med moderne browsere som de nyeste versioner af Chrome, Firefox, Safari og Edge. Hvis du fortsætter med denne browser, kan du se uventede resultater.

Referencehåndtering: EndNote X9

Om EndNote

EndNote er et program der kan håndtere dine kilder og referencer. Du bruger EndNote til at opbygge et bibliotek over alt den litteratur, du bruger i dit projekt. Altså mapper med en post (entry, mappe, record) med oplysninger om hver enkelt bog eller artikel - hvor den er udgivet, hvem der har skrevet den osv. Du kan tagge med emneord og relatere poster til hinanden. Du kan også vedhæfte en fil med artiklen, tage notater i den og søge på tværs af alle data.

undefined

VIGTIGT!!

Cloud-tjenester er et no go!

Opbevar ALDRIG dit bibliotek - altså filerne bagved programmet på en cloud-tjeneste som Dropbox, Google Drive, One Drive etc.

EJHELLER Word-filerne, som du arbejder med Endote i !

Det korrumperer dine filer og du risikerer at miste dit arbejde!

Læs mere her på side 84.

Endnote vs. Zotero

Når alt kommer til alt er det et spørgsmål om temperament om man vil bruge et referencehåndteringssoftware eller om man vil arbejde manuelt og håndholdt med sin litteraturhenvisninger.

Beslutter du dig for at bruge et program, skal du beslutte dig for, hvilket du vil bruge.

Grundlæggende er Zotero og EndNote ens – for den almindelige bruger vil forskellene ikke opleves så store.  Zotero er gratis og open source og EndNote er licensbaseret. EndNote er et stort program, der kan rigtig meget og kan håndtere en næsten ubegrænset mængde data og der findes flere avancerede muligheder i EndNote. Zotero er mere simpelt og har begrænsninger på deres gratis opbevaringskapacitet, men har ellers de samme muligheder som EndNote. Du kan se en mere avanceret sammenlignings-ark her: 

Ting, der er værd at tage højde for er

  1. Bruger du Mac eller PC? Vores erfaring er, at Mac og EndNote har mange vanskeligheder sammen, derfor er vores anbefaling, at Mac-brugere vælger Zotero.
  2. Har du en kort tilknytning til KADK eller er du snart færdig? EndNote er licensbaseret og du vil derfor ikke kunne bruge programmet, når du forlader institutionen. Zotero er derimod gratis og du kan uhindret fortsætte, når du forlader KADK. Du kan altid flytte dit bibliotek fra det ene program til det andet – begge veje.
  3. Begge programmer kan importere via browseren eller ved download af en RIS-fil. Vi synes Zotero håndterer browserimport let og smart og er mere intuitiv end EndNotes.
  4. Brugergrænsefladen i Word er ret ens for begge programmer, men Zotero’s er mere brugervenlig med færre klik.

EndNote som bibliotek

EndNote kan bruges udelukkende som en samling af alt din litteratur - et bibliotek.

Udover bøger, artikler osv. er EndNote nyttigt til fx. at gemme hjemmesider, blogindlæg links til videoer etc.

Så i stedet for en masse bogmærker og læselister i din browser kan du bruge EndNote til at gemme og ikke mindst systematisere dine links.

Altså behøver du ikke bruge det aktivt sammen med Word, når du skriver ..se ned.

 

EndNote og MS Word

Når du har lagt din litteraturreferencer ind i EndNote kan du begynde at bruge det sammen med Word.

Når du åbner Word efter at have installeret EndNote vil du se en ny fane "EndNote X9". Du kan nu automatisk genrere en litteraturliste og referere til dine kilder i den løbende tekst.

Læs alt hvad du skal vide lige her på s.71

 

Endnote.com - EndNote på nettet

På endnote.com kan du oprette en konto med din email og din kode. 

Her kan du opbevare en kopi af dit Endnote bibliotek - du skal bare sætte din desktop-version til at synkronisere.

På den måde vil du altid have en back up af dit bibliotek - men husk at bibliotekerne spejler hinanden. Så sletter du det ene sted, gør du det også det andet!

Læs mere om synkronisering lige her på s.58

Andres gode guides